Bezenmiş Şevkin’den AKP’nin “Uludağ Düz Başkanlığı” Teklifine Tepki: “Derhal Bu Yasayı Ferasetsiz Çekin”

CHP Adana Mebus Bezenmiş Şevkin, AKP iktidarının kurmayı planladığı ‘Uludağ Kayran Başkanlığı’nın bölgenin jeolojik yapısını ve doğal kaynakları tehlikeye atacağını, Uludağ üzere kültürel aynı mirasa uymazlık vereceğini savundu. Şevkin, konuyla ilgilendiren yasa teklifinin görüşüldüğü TBMM Genel Kurulu’nda, “Yasamızı önümüze koyan milletvekillerinin dahi vicdanına sesleniyorum. Derhal bu yasayı izansız çekin. Bu yasa teklifini idraksiz çekin, Allah’tan korkun” dedi.

Müzeyyen Şevkin, Uludağ’de ‘Kayran Başkanlığı’ kurulmasını öngören kanun teklifinin görüşüldüğü TBMM Genel Kurulu’nda mazi yaptığı konuşmada, AKP iktidarının peribacaları ve Salda Gölü üzere demin da rantın, peşkeşin odağına Uludağ’ı aldığını öne sürdü. Şevkin, şunları söyledi:

“SULARIN BERIBENZER TÜKENMEKTE OLDUĞU BİR SÜREÇTE, BU TABII DENGEYİ BOZARAK ORAYI DE BOZMUŞ OLACAKSINIZ”

“Uludağ, cümudiye gölleri, cümudiye çökelleri, mağaraları, şelaleleri, kaplıcaları, natürel mineralli suları ve milyonlarca yılda meydana gelmiş çokça sayıda jeolojik oluşumları mevcut benzeri dağımız. Uludağ, İnegöl’den Karacabey’e kadar uzanan bir alanda Bursa Ovası’nı oluşturuyor. Ayrımsız zamanda buradaki düzlük altı sularını ve merkezdeki içmece sularının kaynaklarını birlikte besleyici bire bir kırıcı. Ters suları çok kıymetli. Suların kitipiyoz tükenmekte olduğu benzeri süreçte, bu doğal dengeyi bozarak orayı de bozmuş olacaksınız. Uzay sanayisinde beğenilen ve teknoloji olarak akıbet aşama şanlı benzeri mineral olan ‘volframit’ bile çabucak bu dağlarda çıkıyor ve adı dahi Bursa’dan hava ‘Bursait Minerali’ olarak konulmuş. Uludağ hem uzay teknolojisinde hem bile hareketli yapısı dolayısıyla polat sanayisinde geçer not aynı minerale üstelik taşıyan. Siz, burayı milli park yeri olmaktan çıkardığınızda bunları birlikte yok edeceksiniz.

“BİZ, BİR YERİ KORUDUĞUNUZ DEVIR, ELİNİZİ ATTIĞINIZ DEVIR KORKUYORUZ”

Bizim Adana’da bir bahis var; ‘Allah, bağı bekçisinden korusun’ derler. Ürgüp’ü dulda alanı car ettiniz örneğin. Dünyanın rastgele yerinden insanların görmeye geldiği Ürgüp’te milyonlarca yılda oluşmuş peribacalarının şapkalarını koparıp konusunda binalar diktiniz. Yaptığınız bu, korumanız bu. Yine, milyonlarca yılda oluşmuş peribacalarının içerisinden misil geçirdiniz. Burayı siper alanı ilan ettiniz güya, bu pekâlâ ayrımsız esirgeme alanı? Esasen analog şekilde, sözüm ona Salda Gölü’nü üstelik korudunuz. Salda Gölü, huy harikası tıpkı vadi ve NASA’nın ‘Yalın fut ile üstelik yürünmesi sakıncalı’ diye car ettiği yeri hangi hale getirdiniz. Tığ, tıpkı yeri koruduğunuz ant, elinizi attığınız antlaşma korkuyoruz. Yaptıklarınız, yapacaklarınızın garantisi; gördük, yaşıyoruz.

“DERHAL BU YASAYI GERİ ÇEKİN”

Bu ülkede maatteessüf, Kasaba Sıkıntı Kıymetlendirme (ÇED) raporları vererek bilcümle nehirlerimizin kirlenmesini sağladınız. Budala Dağları’nı gözden çıkardınız. Metin çok yerde hava kirliliği oranı SOS veriyor. İliç’te, Muğla’da, Aydın’üstelik, Adana’da, zorlu çok yerde verdiğiniz ÇED olumlu raporlarıyla insanların yaşamlarıyla oynuyorsunuz. ‘Uludağ Alan Başkanlığı’ gelmek; betonlaşma, rant, bundan sonra yapılaşma girmek. Halkımızın topladığı binlerce imzayı ayn ardı edemezsiniz. Uludağ’ı dulda alanı car ederek, 20 yıldır yapamadığınız neyi yapmayı planlıyorsunuz? İktidar sizin elinizde değil miydi? Bozukluk burayı henüz güzelleştirmek üzere, destek olmak üzere kullanmadınız bile böyle özel siper adı altında özel tıpkı yontu veriyorsunuz? Yasamızı önümüze koyan milletvekillerinin birlikte vicdanına sesleniyorum. Derhal bu yasayı et kafalı çekin. Bu kanun teklifini düşüncesiz çekin, Allah’tan korkun.”