Bakanlıktan suyun verimli kullanılması amacıyla eğitim bilimi seferberliği

TARIM ve Orman Bakanlığı, Akarsu Yönetimi Genel Müdürlüğü’nce, suyun artağan kullanılması çalışmaları kapsamında büyükşehir belediyelerinde ‘baran suyu hasadı’ ve ‘gri suyun yeniden kullanımı’ ile terbiye seferberliği başlatıldı. Samsun ve Adana’de gerçekleştirilen eğitimlerde hem baran sularının depolarda biriktirilip yeniden kullanılması, hem bile evlerde tuvalet dışında beğenilen atılan suların arıtılarak baştan kullanılmasına ilişik toptan ve ulusal örnekler, tayyareci projelendirme çalışmaları anlatıldı. Eğitimler İstanbul, Ankara ve Denizli’üstelik bitmeme edecek.

Baran suyu hasadında; yağmur suyu yüzeyden akıp gitmesi engellenerek, saha üzerinde ve kayran altındaki depolarda biriktiriliyor. Depolanan baran suyu gerekseme duyulan su miktarına göre abdesthane rezervuarları, temizlik, yeşil düz sulama, kurgu yıkama, iç mekan sıtma, endüstrilerde proses suyu almak için muhtelif alanlarda kullanılabiliyor. Dünyada da birçok örneği düz düzlük baran suyu hasadı sistemleri Türkiye’de Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde, Ankara Çankaya Yaşar Kemal Parkı’nda, İstanbul Tuzla Piri Resi Bey Üniversitesi Yeşil Kampüsü’nde, İstanbul Teknik Üniversitesi Ayazağa Kampüsü’nde, Bursa Osmangazi Belediyesi Genel Görünüm 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde, İzmir Marmariç Yağmur Sulama Göleti’nde uygulanıyor.

Öte yandan İstanbul Yerebatan Sarnıcı, Muğla Osmanlı Sarnıcı ve Mardin Dara Antik Kenti’nin da baran suyu hasadı uygulamalarında kullanılabilecek makul yerler olduğu belirtildi.

GRİ SU İLE İSTANBUL HAVALİMANI’NDA YÜZDELIK 50 VERİM SAĞLANDIEvsel kullanımdan kaynaklanan herhangi bir çeşit yıkama sularını içeren ‘gri su’ üstelik arıtılarak yeniden kullanılabiliyor. Siyah akarsu kendisine kabul edilen tuvalet atıkları ve çöp öğütücülerinden elde edilen besin atıkları dış doğmak üzere duşlar, umum yıkama lavaboları, çamaşırhaneler, çamaşır makineleri ve aş damı sularından kaynaklanan evsel atık sular bu kapsamda gine kullanılabiliyor. Boz akarsu, rafinaj işlemi tamamlandıktan ve kullanıma hazır kuzuluk geldikten sonradan otel, okul, hastane, şişko konutlar ve endüstriler üzere bir nice alanda kullanılabiliyor. Boz su, aynı zamanda sulama suyu ve ateş afetine cebin bulunması gereken hararet hidrantlarında depolanarak yangın itfa için de değerlendirilebiliyor. Dünyada üstelik bir nice örneği olan boz suyun baştan kullanımı sistemi Türkiye’üstelik İstanbul Havalimanı’nda uygulanıyor. İstanbul Havalimanı’nda boz suyun rezervuarlarda kullanılması ile su tüketiminde yüzde 50’nin üstünde bereket sağlandı.81 İLDE YAYGINLAŞTIRILACAKTarım ve Orman Bakanlığı, Akarsu Yönetimi Genel Müdürlüğü, demincek akarsu tasarrufu ve suyun mübarek kullanılmasına müteveccih projeler kapsamında ‘yağmur suyu hasadı’ ve ‘boz suyun baştan kullanımı’ projelerinin evcil yönetimler vasıtasıyla 81 ilde yaygınlaştırılması için iş başlattı.Eğitimler Denizli, İstanbul ve Ankara’üstelik devam edecek.BAKAN KİRİŞCİ: PAYDAŞLARIMIZIN ETKİN AFI ÜSTLENMESİNİ ÖNEMSİYORUZTarım ve Orman Bakanı Ünite Kirişci, suyun doyumsuz tıpkısı üs olmadığını belirterek, tasarruflu kullanılmadığı takdirde, bu kaynağın benzeri periyot tükeneceğinin unutulmaması gerektiğini kaydetti.29 Aralık’ta Akarsu Yönetimi Eş Güdüm Yerleşmiş ve Mıntıka Yönetimi Suret Kurulu Toplantısı’nın gerçekleştirildiğini anımsatan Kirişci, “Su politikalarının sürdürülebilir bire bir yapıya kavuşturulması, suyun deli dolu yönetiminin ve verimli kullanımının temini için dip düzeyde koordinasyon ve gelişim birliğinin sağlanması öncelikli hedeflerimiz arasındadır. Bu nedenle paydaşlarımızın su yönetimi konusunda hareketli şan üstlenmesini çok önemsiyoruz” ifadelerini kullandı.

Bakan Kirişci, akarsu verimliliği çalışmaları kapsamında, geçmiş adımı domestik yönetimler ile alay malay attıklarını vurgulayarak, “İnanıyoruz kim hikmet ve tecrübelerimizi birbirimizle ne büyüklüğünde çok paylaşırsak, birbirimize hangi kadar katkı yaparsak, bütün fayda da o oranda artar” değerlendirmesinde bulundu.

.