Avrupa’nın planet avcısı CHEOPS, önceki aut gezegenini gözlemledi

Avrupa Uzay Ajansı eliyle 18 Aralık 2019 tarihinde başlatılan bir feza teleskobu olan CHEOPS, gücük aynı süredir yörüngede bulunuyor. Teleskobun fırlatıldıktan sonraki ilk aşaması ise bilinen tıpkısı hedefi görüntüleyerek herhangi bir şeyin beklendiği kabil çalıştığını doğrulamaktı. CHEOPS, geçtiğimiz küçük ay ayında önce aut gezegenini gözlemleyerek bilimsel görevlere hazır olduğunu gösterdi. Cheops proje bilimcisi Kate Isaak, ”CHEOPS’un hangi kadar mebzul performans gösterdiğini denetlemek için, ilk önceki aynı gezegeni gözlemlemesi gerekiyordu ve bunu başardı.” dedi.
Teleskobun imtihan gözlemleri beklenenden daha dolgunca son verdi ve gerekenden henüz faziletli aynı doğruluk seviyesine ulaştı. CHEOPS projesinde vazifeli bilim insanı Andrea Fortier, “Tekmil sistemlerin beklendiği üzere ve ayrıca beklenenden daha mebzul çalıştığını ayırt ettiğimizde haddinden fazla heyecanlandık.” ifadelerini kullandı.
Gözlemlenen KELT-11b isimli seyyare, kestirmece 320 mum yılı uzaklıkta bulunan Sextans takım yıldızındaki HD 93396 seyyare sistemi zarfında düzlük alıyor. Güneş’in neredeyse 3 cani büyüklüğe ehil bu dev gezegen, önce kendisine  6 Orak Ayı 2016’da keşfedilmişti.