Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan Türkiye’ye 500 milyon euro

Yeşil ekonomi serencam yıllarda yekpare dünyanın eş hedefi namına ilerliyor. Bu aşamada, yapılan açıklamaya bakarak Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türkiye’ye Yeşil Ekonomi Finansman Fonu kapsamında 500 milyon euro finansman sağlayacak. EBRD’nin Türkiye’ye verdiği fonda iklim hedeflerine ulaşılması amaçlanıyor. Böylece 2053’teki başarısız tarh hedefine ulaşacak, yenilenebilir erke yatırımlarıyla erke verimliliğini artıracak, hareket ika sistemlerinde yeşil inkılap öp plana alınacak, sıfır emisyon  taahhüdünü desteklenecek ve bağan karbonlu dönüşüme ulaşmak gayeli projeler desteklenecek. EBRD Mali Kurumlardan Mesul Türkiye Komutan Vekili Arthur Poghosyan, Türkiye’nin Paris Anlaşması’nı onaylamasının ardından abuhava hedeflerinin daha iddialı ağıl geldiğini ve 2053’te başarısız emisyona ulaşmayı üstenme ettiğini söyledi.
Bu hedeflere ulaşılması amacıyla yeşil yatırımların şipşak artması gerektiğine dikkati çekici Poghosyan, “Türkiye amacıyla oluşturduğumuz GEFF, 500 milyon euro.Fonun büyüklüğü ve dizaynı, Türkiye’nin eskimemiş abuhava taahhütleriyle tınlamalı.” diyerek konuştu. Kâin yatırımlar desteklenerek, hareket yapma biçiminde tahavvül sağlanacak
Poghosyan, yeni GEFF’in Türkiye’da anlaşılan yatırımları desteklemeye bitmeme ederken, tıpkı zamanda Türk bankaları, leasing şirketleri ve kurumların bire bir bilcümle adına hisse senedi etme biçimindeki dönüşümü hızlandıracağını aktardı. GEFF kapsamında Türkiye’deki banka ve leasing şirketlerine finansman sağlanacağını anlatan Poghosyan, bu kuruluşların de akla yatkın şartları sağlayıcı yeşil projelere envestisman fail müşareket ve işletmeleri destekleyeceğini dile getirdi. AA’nın hhaberine bakarak Poghosyan, şirketlerin GEFF’e ilk kez dahil edilen kurumsal abuhava yönetimi üzerine teknik bindi üstelik alabileceğini belirterek şöyle bitmeme etti: “Daha yeşil ayrımsız mali hep, Türk hisse senedi dünyasının uluslararası sermayeye erişmeye bitmeme etmesini sağlamanın ve 2053’e kadar açık akim emisyon taahhüdüne ulaşması amacıyla gereken yatırımları desteklemenin anahtarı. Program, Türk şirketleri ve mali kurumlarının rekabet gücünü artırmayı, Türkiye’nin mali sisteminin yeşil nema hedeflerini elan ferah desteklemesini sağlayacak şekilde dönüşümünü hızlandırmayı amaçlıyor.GEFF kapsamında sağlanacak finansmanın galiba bir zaman limiti bulunmayan. Banka ve leasing şirketlerinin taleplerine bağlı ilerlenecek. İleride talebin artması durumunda tabiatıyla ki genişletilebilir.” ifadelerini kullandı. Bağan karbonlu dönüşümü bakmak için sendikasyon, anamal piyasaları ve güvence araçlarının yaygınlaştırılmasını hızlandıracaklarını vurgulayan Poghosyan, EBRD’nin Türkiye’üstelik Paris Anlaşması’nın onaylanmasından önce bile yeşil envestisman üzerine az çok enerjik olduğunu, Türkiye’nin yeni abuhava taahhütlerinin finansmanın artmasında ivme sağladığını anlattı. EBRD’nin paylaştığı bilgilere göre, 2010’dan beri EBRD ve finansman ortakları Türkiye’deki 14 para kuruluşuna Bozulmamış Teknoloji Fonu’ndan (CTF) 80 milyon euroya yakın imtiyazlı finansman ve Avrupa Birliğinden yaklaşık 23 milyon ekü hibeyle alay malay 2,5 bilyon euro finansman kullandırdı. Bu kapsamda finanse edilen yenilenebilir erke projeleriyle Türkiye’nin hep gündüz enerjisi kurulu gücünün yüzdelik 10’u, biyokütle ve atılan kapasitesinin yüzde 8’i, rüzgar enerjisi kapasitesinin yüzde 7’si ve jeotermal enerji müesses gücünün de yüzde 5’inin oluşturulması sağlandı.Söz konusu projeler 2021 fiyatlarıyla 265 milyon dolarlık kömür ithalatının da önüne geçti. EBRD, Türkiye’dahi bugüne büyüklüğünde 371 projeye 15,5 bilyon euro kök sağladı. Bankanın 2020’da 1,7 bilyon avro olan yatırımı, 2021’da 2 bilyon avroya ulaşarak rekor seviyeye artık. Bu yatırımların yüzde 55’ini sürdürülebilir projeler oluşturdu..