Atatürk Hars Merkezi’nde 70’ten aşkın el yazması Kur’an

Atatürk Ekin Merkezi’nde açılan “Mukaddes Risâlet” Çit Kur$An Sergisi’nde 70’ten aşkın ahali yazması Kur’an-ı Kerim meydan alıyor. Türkiye Çeper Asar Kurumu Başkanlığı’na sınırlı barı yapıt kütüphanelerinde mevcut halk yazması Kur’an-ı Kerimler ortada Fatih Odalık Mehmet’in okuduğu ve süje kenarlarına paye düştüğü Kur’an-ı Selek, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. İHA’da düzlük kayran habere bakarak; Kur’an-ı Bonkör’in indiği ay olan Ramazan’a özel hazırlanan sergide, kâğıdın henüz yazı malzemesi adına kullanılmadığı 9. yüzyıldan (Abbasi Dönemi) 19. yüzyıla büyüklüğünde herhangi bir asır üzere güzel tıpkısı nişane bulunurken, 65 kilogramlık Kuran-ı Eli Açık da serginin yer yavaş musafı olarak saha alıyor.
Sergiyi anlatan Barı ve Nadir Eserler Dairesi Başkanı Hüseyin Kutan, “Firez ve Turizm Bakanlığı’na tutkun Türkiye Çit Asar Kurumu Başkanlığı marifetiyle koleksiyonlarında mevcut çit musafların küşade olduğu Kutsi Risalet isimli sergideyiz. Sergimiz 8 Nisan’da açıldı ve 29 Nisan’da kısmetse AKM İstanbul Galeri’dahi bitmeme edecek. İçinde bulunmuş olduğumuz ay Ramazan kocaoğlan Kuran-ı Eli Açık’in indiği kamer, nedeniyle Ramazan ayının içerisinde hakeza tıpkısı sergi programı başkanlık yerine düşündük ve İstanbulluların beğenisine sunuyoruz. Bu sergide 70’in üstünde musaf-ı kutsi var. Hiçbirini birinden ayıramıyoruz.”
Kutan; “Değme biri birbirinden çok haddinden fazla nadir ama format ve bezeme açısından baktığımız ahit şahsen 13’ü yüzyıl musaflar bizim amacıyla çok altın. Iri üstat 2’inci Beyazıt’ın benzeri zamanda hocası Şeyh Hamdullah’ın ve onun silsilesinden mevrut hattatların musafların söz konusu. Padişah Fatih’in vakfettiği aynı musaf-ı kutsal var. Gerçekte elhasıl burada sanatseverlerin beğenisine verilen hep asar ve musaflar bütünü birbirinden çok eşsiz. İstanbulluları, İstanbul’a andıran illeri, İstanbul’a zaman eylemek üzere mevrut herkesi sergimize ziyarete çağırma ediyoruz. Çünkü bin yıllık musaf-ı şerifler ilk kez ahit yüzüne daha çok. 9’uncu yüzyıl itibariyle Kuran-ı Kerimler bile mevcut”