Arsıulusal Gök İstasyonu, rappadak bir manevrayla gök çöpüne çarpmaktan kurtuldu

Ciddi Acun yörüngesine yerleştirilmiş yaşanabilir benzeri uzay istasyonu olan Arsıulusal Gök İstasyonu, türlü bilgelik ve feza deneylerine sülale sahipliği yapıyor. Saatte 27 bin kilometre acilen yörüngede dönen bu dev yapının karşısına çıkma sunu ufak benzeri uzay çöpü birlikte kısık hasarlara sebep türlü Geçtiğimiz haftalarda Rusya Federal Gök Ajansı (Roscosmos), enkaza dönen bir MEMLUK uydusunun Uluslararası Feza İstasyonu ’yla cenk riski olduğunu ve bu sebeple istasyonun yörüngesinin değiştirilmesi gerekebileceğini açıklamıştı. Ayrıca nitelik o kadar ciddiydi ki istasyonda vazifeli astronotlardan, ivedili benzeri kaçış üzere amade bekletilen Soyuz MS-16 aracına andıran olmaları istendi.
Muhtemel uzay enkazı, 22 Eylül Salı haset istasyona çabuk bir şekilde yaklaştı. Görevliler, hızlı benzeri manevrayla  feza istasyonunun yörüngesini değiştirerek beklenir aynı çarpışmayı engelledi. söz konusu felaket geçtikten sonradan NASA astronotu Chris Cassidy ve Moskof kozmonotlar Anatoly Ivanishin ve Ivan Vagner, alışılagelen görevlerine vurdumduymaz döndü.
Feza enkazları ekseriyetle, hizmet dışı mevdu uydular veya roket fırlatmalarından arda mütezayit parçalardan oluşuyor. NASA’ya bakarak, şu anda Acun’nın etrafında dönen on milyonlarca gök çöpü var ve bu çöplerin çoğu 1 mm’den tezyifkâr olduğu üzere strateji edilemiyor. Fakat enkazlar arasında, mermer kadar tahminî 500 bin cismin olduğu tahmin ediliyor. Haberimizin başında bile belirttiğimiz gibi, Uluslararası Gök İstasyonu yörüngede saatte 27 bin kilometre tezelden dolaşıyor. Bu nedenle arz ufak ayrımsız gök çöpü üstelik korkulu sonuçlar kez açabilir. Tıpkı zamanda böyle benzeri çarpışmadan doğacak binlerce parça, yörüngede canlı halde bulunan birçok uyduyu etkileyebilir. Bunun sonucunda bile Dünya’daki iletişimde aksaklıklar yaşanabilir. Ayrıca istasyonda memur astronotların sağlığı de tehlikeye girebilir.