Arianespace’in Vega roketi, fırlatıldıktan 8 zaman sonra arızalandı

Merkezi Fransa’nın Courcouronnes kentinde saha alan Arianespace, İspanya ve Fransa uydularını haiz Vega roketini 16 Kasım’de Fransa’daki Guyana Feza Merkezi’nden fırlattı. Fırlatma görevinin evvel dakikaları beklenildiği kadar problemsiz geçti. Fakat tahminî 8 an sonradan aynı şeyler hırçın gitmeye başladı. SEOSAT-Ingenio ve TARANIS ünlü İspanyol ve Fransız uydularını haiz roket, hızını kaybederek yörüngeden imdi. Roket elan sonra Arianespace ve Avrupa Gök Ajansı’nın kayran istasyonları ile teması kaybetti.
Arianespace CEO’su Stephane Israel, daha bilahare görevin sıfır olduğunu resmen açıkladı. Roketin fırlatma görüntülerini aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz. İki uyduyu haiz Arianespace’in Vega roketi fırlatıldı
Mühendisler demincek kül olarak neyin falsolu gittiğini ve Vega roketinin taşıdığı SEOSAT-Ingenio ve TARANIS uydularının illet yörüngeye yerleşemediğini anlamaya çalışıyor. Vega roketi 2012’den bu yana 17 öğün fırlatılsa dahi sonuç üç görevin ikisi muvaffakiyetsiz oldu. İspanya’nın önce vadi gözlem uydusu SEOSAT-Ingenio’nun yörüngeye yerleşememesi ülkede hayal kırıklığına hastalık oldu.