Apple’ın mahremiyet kararı, toplumsal iletişim araçları devlerine 10 bilyon dolar kaybettirdi

MEMLUK merkezli uygulayım bilimi devi Apple, desteklenen iPhone modelleri için iOS 14.5 güncellemesini geçtiğimiz april ayında yayınlamıştı. iOS 14.5 ile iPhone’lara gelen sunma mefret özellik ise bir nice şirketin itiraz ettiği “Uygulama Takibi Şeffaflığı” oldu. Facebook özellikle atılmak amacıyla birçok iştirak, kullanıcılara genişlik uygun reklamları gösterebilmek amacıyla telefonlardaki verilerden faydalanıyor. Ancak Apple’ın eskimemiş özelliği, bütün uygulamaların kullanıcı verilerini strateji etmesini engelleyebiliyor. Eskimemiş kurallar çerçevesince, Apple’ın aplikasyon mağazası App Store ’birlikte meydan düz benzeri uygulama, iOS kullanıcılarının internet ortamındaki izlerini strateji edemiyor.
Kullanıcı verilerini takip ederek hedeflenmiş reklam gösteren çalışmalar, kullanılmamış iOS kuralları gereği artık kullanıcılardan izin almak zorunda kalıyor.
Facebook özellikle tevessül etmek için bir nice içtimai iletişim araçları devi, Apple’ın bu kararına itiraz etti. Uygulayım Bilimi devlerinin bozukluk bu özellikten hoşlanmadığı ise Financial Times vasıtasıyla yayınlanan bakir bir raporda anlaşılan oldu. Financial Times, Apple ’ın Uygulama Takibi Şeffaflığı politikasının bugüne kadar şirketleri mali kendisine elbette tıpkısı zarara soktuğunu araştırdı. Yapılan araştırmanın sonucunda, kullanıcı verilerini sellemehüsselam izlem edemeyen Snapchat, Facebook, Twitter ve YouTube, yalnızca 1 yılda kısaca 10 milyar dolar zarara uğradı. Uzmanların yaptıkları açıklamaya göre, eskimemiş politikadan etkilenen şirketler, hele Facebook, politikanın peşi sıra cümle altyapısını yeniden formatlamak zorunda kaldı. Bu biçimlendirme sürecinin ise yer beş altı 1 sene süreceği belirtiliyor. Facebook ilkin görünmek amacıyla bir nice uygulayım bilimi şirketi, gelirlerinin balaban ayrımsız kısmını reklamlardan kazanıyor. Şirketler, kullanıcılardan topladıkları verilerle, sunma ilişkin reklamları göstermeye çalışıyor. iPhone ve iPad ’lerde IDFA (Apple Reklam Ita Kimliği) isimli ayrımsız tanımlayıcı bulunuyor. Temas cihaza özel namına atanan bu tanımlayıcı, aplikasyon geliştiricilerinin kullanıcıya hususi reklamlar göstermesini sağlıyor. Ancak iOS 14.5 ile mevrut kullanılmamış alelhusus birlikte, daha çok Google ve Facebook üzere murat reklamcılık sunan şirketler kullanıcılardan müsaade almadan hedefleme yapamayacak ve IDFA verilerine erişemeyecek. Apple’ın eskimemiş mahremiyet özelliğini fethetmek ve uygulamalardaki bilgelik paylaşımını kapatmak için öncelikle iOS 14.5 ve henüz üstü tıpkısı İOS sürümü yüklemiş olmanız gerekiyor. Ardından Ayarlar > Gizlilik > Izlem Etme yolunu izleyin. Buradaki “Uygulamaların Takip İzni İstemesine İzin Verin” seçeneğini kapatarak, cemi uygulamaların sizi izlemesini engelleyebilirsiniz. Ayrıca buradaki ekrandan, her bir uygulama amacıyla biricik bir tane izinleri yönetebilirsiniz.