Antep fıstığının geleceği yıldırma altında

Fıstıkta periyodisite denilen tıpkısı yıl mahsul vermesi ve bir yılda mahsul vermemesi olayı vardır. Bu yıl bulunmayan yılını hayat dolu Antep fıstığının gelecek yıl var yılını yaşayacak fakat kuraklıktan belde bu sene ürün veren ağaçların önümüzdeki sene için karagöz olayını gerçekleştirmedi. Konuyla ilgilendiren açıklamalarda kâin Gaziantep Tarım Mühendisleri Odası Ofis Başkanı Abdülkadir Bahir, Karagöz olayının gerçekleşmemesinin önümüzdeki yılda şam fıstığı üzere yok yılı olabilmesi tehlikesi olduğunu rapor etti. Gaziantep Ziraat Mühendisleri Odası Idarehane Başkanı Abdülkadir Deniz, fıstıkta periyodisite denilen benzeri olayın olduğunu bunun fıstıkta benzeri sene çokça tıpkı yıl az yapıt vermesi anlamına geldiğini belirterek şunları söyledi: “Fıstıkta bilindiği için periyodisite denilen bir görüngü vardır. Bu boyut fıstığın bire bir sene ürün vermesi ve bire bir yılda verim vermemesi namına yorumlanır.Ancak sulaması, bakımı ve beslemesi düzgün yapıldığında tek ürün vermeme durumu birkaç ürün vermeye dönüştürülebilir. Bunun amacıyla antepfıstığında sulama ve beslemenin çokça eke bir amil olduğu ortaya çıkmıştır.”
Türkiye genelinde fıstıktan güzeşte sene 300 bin ton işaret alındığını, bu sene ise bulunmayan yılına karşın 100 bin titrem ürün alındığını belirten Bahir, “Antep fıstığında geçtiğimiz sene Türkiye genelinde kısaca 300 bin ton civarında durum edilen ayrımsız rekolte vardı. Bu sene kesin olmamakla gelişigüzel kısaca 100 bin ton civarında bir rekoltenin olduğu hesap ediliyor.” ifadelerini kullandı.

Fıstığın gelecek senede namevcut yılını yaşayabileceğine ilgi çeken Bahir, “Kuraklıktan dolayı şam fıstığı ağaçlarımız devrisi yıl amacıyla karagöz doğurmadı.Bu nedenle önümüzdeki yılda antepfıstığı amacıyla namevcut yılı olacak gibi gözüküyor. Bunun nedeni yağışsızlık, sulamanın olmayışı ve şuursuz sulamadan muhit mütenevvi temel çürüklüğü hastalıklarının artmasıdır. Damlama sistemi ile sulama fail çiftçilerimiz ati yıldan oranla henüz birkaç uymazlık görecektir. Antep fıstığına su gerekliliktir amma tınlamalı ve makul aralıklarla yeterli miktarda verilmesi gerekmektedir. Fazla su Antep fıstığında huysuz ağırlık göstermektedir. Antep fıstığındaki mahsul konusunda sulamasını ve bakımını yapanlar mutlu fakat kuraklıktan kontekst gübresini vesaire kabil bakımını yapan ancak yağmurun yağmaması dolayısıyla gübresi toprakta erimeyen ve kuraklıktan dolayı bakılmamış kalan bahçelerde yapılan giderler boşa gitti. Antep fıstığında hasat dönemi bitti. Antep fıstığında 2 nev hasat dönemi vardır. Biri kuşgözü dediğimiz er hasat dönemi ayrımsız da al fıstık dediğimiz hasat dönemi vardır. Bu iki hasat dönemi da doğru durumdadır” diyerek konuştu. .