Antalya Körfezi’ndeki istilacı zümre sayısı 67’ye daha çok

Palavra balığı zehrinin herif üzerindeki zararları ile birlikte gündeme oturan istilacı çeşitler, sayıları ve mücadele yöntemleri kamuoyunun odağındaki yerini koruyor. Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Çiğ Korun, Türkiye kıyılarında 100’ün üstünde istilacı türün, denizleri etkisi altına aldığını, bunlardan 67’sinin Antalya Körfezi’ne ulaştığını söyledi. Çiğ Korun, global istinas ilkin tutmak üzere, Süveyş Kanalı’ndaki derinleşme ve tevsi çalışmaları ile Nil Nehri üstüne yapılan barajların su tutması sonucu Akdeniz’e vasıl soğuk suyun önünün kesilmesi ve aceleci istinas kaynaklı etkilerin birleşmesiyle Kızıldeniz’den gelip, Akdeniz’i istila fail balık türü sayısının, sonuç 6 ayda arttığını söyledi. Akdeniz’deki yabancıl göçlerin hem Atlas Okyanusu’ndan hem Kızıldeniz’den geldiğini hatırlatan Korun, enva arasında balon ve arslan balığı özellikle tutmak için farklı karides türlerinin, istiridye, deniz kestanesinin beraberinde, akıbet olarak kırmızı lagos balığının listeye eklendiğini belirtti. Korun, göçmen deniz canlılarının ekonomiye kazandırılmasıyla dominant garip olmaktan çıkacağını belirterek, şöyle konuştu: “Ülkemiz kıyılarında 100’ün üzerinde göçmen deniz canlısı yaşıyor. Akdeniz’dahi ise bu benzer sabık yılın önce altı ayında 65 iken, akıbet altı ayda 67’ye yükseldi.
Son kendisine al lagos balığı tespit edildi. Bunların benzeri kısmı karides türleri, balon balığı, arslan balığı, ayrıntılı dikenli deniz kestanesi ve in balığı kendisine bildik penperisler ile pasifik istiridyesi ve inci istiridyesi.
Biz şimdi kendimize bunlardan elbette faydalanabiliriz sorusunu soruyoruz ve buna müteveccih pilot icraat yapıyoruz. Hele Antalya Körfezi’nde yeğin nev haline gelen balon balığı üzere önerilerimizi sıralıyoruz. Uzakdoğu’da talimli kişiler bu balıkları titizlikle temizleyip etlerini servise hazırlıyor. Bu eğitimler illet burada verilmesin ve balon balıklarının tavuk etine mail etleri zinde tıpkı şekilde tüketilmesin. Eğer bunlar olursa avlanmalarının önü açılır hem dahi baskınlıkları hafifletilir. Göçmen enva arasına son giren kırmızı lagos balığının etinin içimli ve zer olduğunu anlatan Prof. Dr. Korun, “Bunların ekonomiye katkısı olacağını düşünüyorum. Bizim üzere büyük çeşitler. Bire Bir zamanda balon balığının zehrinin bile tababet başta koyulmak üzere ayrıksı sektörlerde değerlendirilebileceğini düşünüyorum. Zahir ayrımsız yılanın yahut akrebin zehri farklı nedenlerle işlenerek insanlığın hizmetine sunuluyorsa, palavra balığının zehri üzerinde birlikte bu şekilde benzeri çalışma yapılabilir.” diye niteleyerek konuştu.