Ancak dışından gönderilen yardım malzemelerine gümrük vergisiz iş imkanı

Tecim Bakanlığı, Kahramanmaraş’ta meydana mevrut ve 10 ili etkileyen depremlerden uymazlık gören kişilere ücretsiz dağıtılmak üzere yurt dışından gönderilen eşyaların, amme kurum ve kuruluşlarına, kamu yararına etkin derneklere, cumhurbaşkanınca alacak muafiyeti maruf vakıflara gönderilmesi durumunda gümrük vergilerine bağımlı olmadığını bildirdi.

Bakanlığın Twitter hesabından, güçlükle dışından gönderilen müzaheret malzemelerin gümrük işlemlerine ilişik duyuru paylaşıldı.

Buna göre, depremler dolayısıyla kötülük gören kişilere ücretsiz namına lağvolmak veya kullanımlarına sunulmak için sıkıntılı dışından gönderilen ana gerekseme maddeleri ile özge eşyalar, amme kurum ve kuruluşlarına, kamu yararına etkin derneklere, cumhurbaşkanınca kazanç muafiyeti maruf vakıflara gönderilmesi durumunda, gümrük vergilerine ve ticaret politikası önlemlerine bağımlı olmadan ithal edilebilecek.

İlgili bakanlıklarca koordinasyonun ahenktar yapılabilmesini teminen, söz konusu kapsamda gelen eşyanın tamlanan kurum ve kuruluşlardan rastgele birinin adına gönderilmesi gerekiyor.

Duyuruda, mezkûr gelgel ve kuruluşlar şöyle sıralandı:

“AFAD, Ankara Sosyal Yardımlaşma ve Tesanüt Vakfı, Şanlıurfa Sosyal Yardımlaşma ve Tesanüt Vakfı, Kahramanmaraş Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, Adıyaman Sosyal Yardımlaşma ve El Birliği Vakfı, Adana Sosyal Teavün ve Tesanüt Vakfı, Hatay Içtimai Yardımlaşma ve Tesanüt Vakfı, Diyarbakır Içtimai Teavün ve Tesanüt Vakfı.”

İlgili eşyanın gümrük işlemlerinin yapılabilmesi amacıyla varsa nakil belgesinin ve yük listesinin, geldiği gümrük idaresine sunulması yeterli olacak.