Almanya’daki rastgele 10 şirketten 9’u siber saldırıların hedefinde

Koronavirüs nedeniyle genel ağ kullanımının az çok artması, siber saldırganları da harekete geçirdi. Alelhusus geçtiğimiz yıl yapılan siber ofans sayılarında rekor artışlar yaşandı. Alman Vukuf Ekonomisi, Uz Iletişim ve Kullanılmamış Iletişim Araçları Birliği (Bitkom) vasıtasıyla yapılan aynı sormaca, Alman şirketlerinin yüzdelik 90’ının siber saldırıya uğradığını ortaya koydu. Bitkom’un farklı branşlardan 1067 firma beyninde yaptığı anket sonucunda, şirketlerin enformasyon ve istihsal sistemlerinin bloke edilerek sistemin yeniden işletilebilmesi üzere fidye istenmesi olaylarında bu yıl ve güzeşte sene artış yaşandığı tespit edildi. Bitkom anket sonuçlarına bakarak, 2020-2021 yıllarında Almanya’daki seçkin 10 şirketten dokuzunun bilim hırsızlığı, casusluk ve sabotaj üzere siber saldırılarla karşı karşıya kaldığı belirtildi.

Ankete katılan firmaların kestirmece yüzde 9’u ise siber saldırıların direkt şirketin mevcudiyetini gözdağı ettiğini ifade etti. Bitkom; bilgelik hırsızlığı, casusluk ve baltalama sonucu Alman ekonomisinde oluşan zararın yılda 223 bilyon euroya ulaştığına dikkat çekti. Bunun 2018 ve 2019’birlikte kaydedilen zararın neredeyse iki katından aşkın olduğu, bu seçme iki yılda dahi siber saldırılar sonucu oluşan zararın 103 bilyon euro civarında olduğu belirtildi.
Şirketler, saldırıların tıpkı kısmının bile bile veya kasıtsız adına personel kaynaklı olduğunu bildirse bile yüzde 40’ının arkasında yarı-zamanlı elektronik beyin korsanlarının olduğu hesap ediliyor.