Türk Havacılık ve Gök Sanayii (TUSAŞ)’ın geliştirdiği AKSUNGUR, sahadaki becelerini katlamaya devam ediyor. Cumhurbaşkanlığı Defans Sanayii Başkanlığı ’nın direktifleri doğrultusunda tasarlanan yerli insansız çekicilik araçları AKDOĞAN ve ANKA, gökyüzünde devlet güvenliğini sağlamayı sürdürüyor. Gökyüzündeki güvenlik göreviyle Türk Silahlı Kuvvetlerine bindi veren AKDOĞAN’a yeni ayrımsız sistem bile arttırma edildi. Serencam namına AKDOĞAN ’a bütünleşmiş edilen sivil baz istasyonu sistemi ile kıran durumlarında atak iletişimin okunabilen devamlılığı sağlanacak. Bu sivil temel istasyonu sistemi İhlas Haber Ajansı (İHA) yoluyla ilk kez görüntülendi. Bunun yanında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterine girdikten sonradan Mavi Yurt ’dahi birlikte başarılı görevlere imza atan AKDOĞAN ve SIMURG, bakir entegre edilen sistemler ile bu alanda dahi Türk Silahlı Kuvvetlerinin gücüne dokunaklı katmaya devam ediyor. Sonuç olarak ANKA ’evet entegre edilen SAR-Bireşimli Açıklıklı Insiyak sayesinde Karadeniz ’den İstanbul Boğazı ’na sürüklenen deniz mayınları başarıyla tayin edilerek, SAT Timlerince güvenli tıpkısı şekilde imhası gerçekleştirildi. AKDOĞAN ’a bütünleşmiş edilen sivil baz istasyonu sistemine birlikte değinen TUSAŞ İHA Sistemleri Umum Müdür Yardımcısı Kader, “Baz istasyonu hele Orman Umumi Müdürlüğü ’nün çokça ısrarla istediği tıpkısı özellikti.O esnada bizim uçaklarımız hararet kumanda ve kontrol merkezine hem durumdan farkındalık hem alarga görüntü desteği veriyor. Hararet önleme araçlarında açkı izleme sistemleri var nedeniyle bunlar GPS ’deri konumlarını biliyorlar ve bu konumlarını merkeze bildirmeleri gerekiyor. Bu nedenle dahi GSM şebekesine gerekseme oluyor, yerde yangınla uğraş faaliyetini örümcek unsurların haberleşmeleri bazı bazı sorun olabiliyor. Bunu Orman Genel Müdürlüğü ile birlikte çalıştık ve bütünleşmiş ettik. İnşallah imdi facia bölgelerinde, ateş, deprem, hâkim ve farklı felaketlerde ihtiyaç olduğu antlaşma alarga GSM kapsamasını sağlayabiliyor olacağız.” diye niteleyerek konuştu. AKSUNGUR ’un SIMURG altyapısının geliştirilerek onun mirası konusunda inşa edildiğini, nedeniyle bir tane kayran kontrol istasyonundan ikisinin üstelik yönetilebildiğini vurgulayan Türk Havacılık Ve Gök Sanayii İHA Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Dr.ANKA ’nın mirası üstüne nesir ettik. Üzeri ve aviyoniklerimiz bire bir. Dolayısıyla ayrımsız kayran kontrol istasyonundan hem AKSUNGUR ’u hem dahi ANKA ’yı yönetebiliyoruz. Bire Bir personel ile beraber, bire bir sakıntı çıngı stoku ile bu arada idame ve işletme faaliyetlerini gelişigüzel iki tayyare için birlikte yapabiliyorsunuz.” ifadelerini kullandı.
AKDOĞAN ’un üstünde yer alan çift motorları yardımıyla etraflı süre havada kalmasının beraberinde SIMURG ’dan daha fazla yarayışlı dara kapasitesine bile ehil olduğunu tamlayan Kader, “AKSUNGUR ’u çift motorlu ağıl getirirken SIMURG ’nın maksimal kalkış ağırlığı bin 700 kiloydu, bunu 3 bin 300 kiloya çıkardık. ANKA 350 kilogram müfit abra taşırken AKSUNGUR 750 kilogram müfit angarya taşıyabiliyor. Bu yararlı denge kapasitesinin birlikte artması ile beraber TEBER-82 dediğimiz lazer güdülebilen, KGK dediğimiz kanatlı güdümlü mühimmatları da taşıyabiliyor. Bunlar şuana büyüklüğünde alışılmış kendisine iri uçaklar yoluyla taşınan mühimmatlardı.
AKSUNGUR ’un özlük alanında muadilleri arasında genişlik iyiler içerisinde bile vadi aldığını vurgulayan Nasip, “Bu uçağımız ZÜMRÜDÜANKA ’dan farklı adına tıpkı üstelik henüz etraflı havada kalabiliyor. Tığ prototip uçağımız ile bu arada 50 saat havada kaldık. Prototip tayyare gitmek üzerinde birçok tecrübe yanılma yaptığımız, dolayısıyla daha okkalı olan tıpkısı tayyare. Dizi uçağımız ile elan tıpkısı endurance (metanet) uçuşu yapmadık amma 60 saatleri zorlayacağımızı düşünüyoruz. Elimizdeki verilere göre 50 saate yakın uçan uçaklarımız yere indiklerinde depolarında ilave adına 10 saatlik daha yakıt var, yedekleri ile bu arada. Şuan de MALE dediğimiz Itidalli İrtifa Etraflı Havada Kalış sınıfında bu tayyare bildiğimiz kadarıyla yeryüzü iyisi. Bilmediğimizi birlikte bağımlı kim bilmiyoruz, hep rastgele devir değme şeyi söylemiyor. Mühim sınıf uçaklarda daha ince müddet havada kalanlar var” açıklamasında bulundu.2010 yılında geçmiş uçuşunu yaptı. 2016 yılında bakım vermeye başladı. 2018 yılında de envantere girdi. ANKA insansız tıpkısı gelgel uzlaştırıcı. Amma insansız gelmek pilotsuz söylemek değil. Bu uçaklarımızın pilotları saha taharri istasyonu dediğimiz istasyonda bu uçağı komuta ediyorlar. Ama uçaklarımız ağız ağıza hudayinabit kendisine uçuyor. Uçağı şuanda bulunduğumuz pistten bırakıyoruz, kendisi pist başına gidiyor, uçuyor, görevini yürütme ediyor ve hoşgörüsüz geliyor. Uçucu elden uçağa ne yapacağını söylüyor.” dedi. ZÜMRÜDÜANKA insansız çekicilik aracının taşıdığı mühimmatlar sebebiyle yasakçı atışlar ile hedefleri imha etmesinin beraberinde erkete ve tarama faaliyetlerinde da kalburüstü görevler yürütme ettiğini hatırlatan Talih, serencam olarak eklenen ve Karadeniz ’bile sürüklenen deniz mayınlarını belirleme fail SAR radarından dahi bahsetti. Talih şunları kaydetti: “Akıllı bomba dediğimiz ROKETSAN eliyle üretilen MAM-L mühimmatlarını taşıyor ve bunlardan 6 tanesini takabiliyoruz.Bu standart mühimmatın birlikte SAR radarı, açık düzlük erkete kamerası, telsiz rölesi, çevir sinyali ve duyu yükleri üzere değişik hayır yükleri da uçağımıza bütünleşmiş etmiş durumdayız. Sonuç adına bile bu sürüklenen mayınlara cebin SAR radarı kullanılabilir mi diyerek bir test yaptık ve bu test birlikte muvaffakiyet ile sonuçlandı. SARPER ve MİLSAR, ASELSAN ve METEKSAN eliyle yapılan iki farklı radarlar. Bu iki farklı radarı birlikte entegre ettik ve bahir yüzeyinde sürüklenen mayınları kontrol ve tayin işinde başarılı olduğu gösterildi.”
24 metre kanat açıklığı ve 750 kilo faziletkâr yararlı angarya transfer kapasitesiyle dikkat calip yerli ve milli İHA AKDOĞAN, yaptığı uçuşlarla havada kalış rekoru kırıyor. AKSUNGUR’un semavi vatanda bile çalışkan tumturak alması öngörülüyor. AKSUNGUR, 40 bin fite büyüklüğünde etraflı devamlı operasyonlara imkan veren iki sayı turbo şarjlı dizel PD-170 motoruna birlikte topluluk.AKSUNGUR antrparantez 50 saat havada kalış rekorunu de elinde bulunduruyor. Geçtiğimiz sene Orman Umumi Müdürlüğü bünyesinde Adana ’birlikte konuşlu namına hararet belirleme ve bakma görevleri gerçekleştiren AKDOĞAN’dan şu zaman Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde birlikte 2 sayı bulunuyor. ANKA İHA, Türk Silahlı Kuvvetleri ’nin his, dikiz, kasıt, kişileştirme ve belirleme ihtiyacını bloke etmek amacıyla geliştirilmiş domestik İnsansız Albeni Uzlaştırıcı. ANKA İHA, geceleyin ve zaman, keskin hava şartları dahi dahil, his, dikiz, çakılı/deli dolu misyon tespit, kişileştirme, tanımlama ve strateji gayeli, kök zamanlı fon istihbaratı görevlerine yönelik olarak TUSAŞ marifetiyle geliştirildi. ANKA, 200 kilo hayır dara kapasitesi ile 30 bin fit yükseklik ve 24 saat uçuş süresi yeteneklerine eş. Öte yandan serencam adına, Karadeniz’birlikte sürüklenen aşağılık mayın belirleme çalışmaları bile Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde meydan düz SIMURG İHA ’evet bütünleşmiş edilen SAR-Sentetik Açıklıklı Radarlar ile kudretli şekilde gerçekleştirildi.
AKDOĞAN ’un üstünde yer alan çift motorları yardımıyla etraflı süre havada kalmasının beraberinde SIMURG ’dan daha fazla yarayışlı dara kapasitesine bile ehil olduğunu tamlayan Kader, “AKSUNGUR ’u çift motorlu ağıl getirirken SIMURG ’nın maksimal kalkış ağırlığı bin 700 kiloydu, bunu 3 bin 300 kiloya çıkardık. ANKA 350 kilogram müfit abra taşırken AKSUNGUR 750 kilogram müfit angarya taşıyabiliyor. Bu yararlı denge kapasitesinin birlikte artması ile beraber TEBER-82 dediğimiz lazer güdülebilen, KGK dediğimiz kanatlı güdümlü mühimmatları da taşıyabiliyor. Bunlar şuana büyüklüğünde alışılmış kendisine iri uçaklar yoluyla taşınan mühimmatlardı.
AKSUNGUR ’un özlük alanında muadilleri arasında genişlik iyiler içerisinde bile vadi aldığını vurgulayan Nasip, “Bu uçağımız ZÜMRÜDÜANKA ’dan farklı adına tıpkı üstelik henüz etraflı havada kalabiliyor. Tığ prototip uçağımız ile bu arada 50 saat havada kaldık. Prototip tayyare gitmek üzerinde birçok tecrübe yanılma yaptığımız, dolayısıyla daha okkalı olan tıpkısı tayyare. Dizi uçağımız ile elan tıpkısı endurance (metanet) uçuşu yapmadık amma 60 saatleri zorlayacağımızı düşünüyoruz. Elimizdeki verilere göre 50 saate yakın uçan uçaklarımız yere indiklerinde depolarında ilave adına 10 saatlik daha yakıt var, yedekleri ile bu arada. Şuan de MALE dediğimiz Itidalli İrtifa Etraflı Havada Kalış sınıfında bu tayyare bildiğimiz kadarıyla yeryüzü iyisi. Bilmediğimizi birlikte bağımlı kim bilmiyoruz, hep rastgele devir değme şeyi söylemiyor. Mühim sınıf uçaklarda daha ince müddet havada kalanlar var” açıklamasında bulundu.2010 yılında geçmiş uçuşunu yaptı. 2016 yılında bakım vermeye başladı. 2018 yılında de envantere girdi. ANKA insansız tıpkısı gelgel uzlaştırıcı. Amma insansız gelmek pilotsuz söylemek değil. Bu uçaklarımızın pilotları saha taharri istasyonu dediğimiz istasyonda bu uçağı komuta ediyorlar. Ama uçaklarımız ağız ağıza hudayinabit kendisine uçuyor. Uçağı şuanda bulunduğumuz pistten bırakıyoruz, kendisi pist başına gidiyor, uçuyor, görevini yürütme ediyor ve hoşgörüsüz geliyor. Uçucu elden uçağa ne yapacağını söylüyor.” dedi. ZÜMRÜDÜANKA insansız çekicilik aracının taşıdığı mühimmatlar sebebiyle yasakçı atışlar ile hedefleri imha etmesinin beraberinde erkete ve tarama faaliyetlerinde da kalburüstü görevler yürütme ettiğini hatırlatan Talih, serencam olarak eklenen ve Karadeniz ’bile sürüklenen deniz mayınlarını belirleme fail SAR radarından dahi bahsetti. Talih şunları kaydetti: “Akıllı bomba dediğimiz ROKETSAN eliyle üretilen MAM-L mühimmatlarını taşıyor ve bunlardan 6 tanesini takabiliyoruz.Bu standart mühimmatın birlikte SAR radarı, açık düzlük erkete kamerası, telsiz rölesi, çevir sinyali ve duyu yükleri üzere değişik hayır yükleri da uçağımıza bütünleşmiş etmiş durumdayız. Sonuç adına bile bu sürüklenen mayınlara cebin SAR radarı kullanılabilir mi diyerek bir test yaptık ve bu test birlikte muvaffakiyet ile sonuçlandı. SARPER ve MİLSAR, ASELSAN ve METEKSAN eliyle yapılan iki farklı radarlar. Bu iki farklı radarı birlikte entegre ettik ve bahir yüzeyinde sürüklenen mayınları kontrol ve tayin işinde başarılı olduğu gösterildi.”
24 metre kanat açıklığı ve 750 kilo faziletkâr yararlı angarya transfer kapasitesiyle dikkat calip yerli ve milli İHA AKDOĞAN, yaptığı uçuşlarla havada kalış rekoru kırıyor. AKSUNGUR’un semavi vatanda bile çalışkan tumturak alması öngörülüyor. AKSUNGUR, 40 bin fite büyüklüğünde etraflı devamlı operasyonlara imkan veren iki sayı turbo şarjlı dizel PD-170 motoruna birlikte topluluk.AKSUNGUR antrparantez 50 saat havada kalış rekorunu de elinde bulunduruyor. Geçtiğimiz sene Orman Umumi Müdürlüğü bünyesinde Adana ’birlikte konuşlu namına hararet belirleme ve bakma görevleri gerçekleştiren AKDOĞAN’dan şu zaman Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde birlikte 2 sayı bulunuyor. ANKA İHA, Türk Silahlı Kuvvetleri ’nin his, dikiz, kasıt, kişileştirme ve belirleme ihtiyacını bloke etmek amacıyla geliştirilmiş domestik İnsansız Albeni Uzlaştırıcı. ANKA İHA, geceleyin ve zaman, keskin hava şartları dahi dahil, his, dikiz, çakılı/deli dolu misyon tespit, kişileştirme, tanımlama ve strateji gayeli, kök zamanlı fon istihbaratı görevlerine yönelik olarak TUSAŞ marifetiyle geliştirildi. ANKA, 200 kilo hayır dara kapasitesi ile 30 bin fit yükseklik ve 24 saat uçuş süresi yeteneklerine eş. Öte yandan serencam adına, Karadeniz’birlikte sürüklenen aşağılık mayın belirleme çalışmaları bile Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde meydan düz SIMURG İHA ’evet bütünleşmiş edilen SAR-Sentetik Açıklıklı Radarlar ile kudretli şekilde gerçekleştirildi.