AFAD’dan İzmir’de bin 200 yabanlık dev manevra

İzmir’dahi hep 7 ilin AFAD müdürlüğünden 611’i sahada doğmak için bin 200 personelin katıldığı Bölgesel Dozaj 2022 Masabaşı ve Yer Tatbikatı yapıldı. Tatbikat öncesinde açıklamalarda mevcut İzmir Valisi Çetin Çın Köşger, “İnsanın başına afetler seçkin devir hazır olduğu zamanlarda gelmeyebiliyor. İzmir depreminin olduğu zaman AFAD müdürü yıpranmamış atanmıştı ve evini taşımaya gitmişti. Zelzele olduğu çağ AFAD müdürü yoktu, işinin başında değildi. Güvenlik müdürümüz üstelik işler olmuştu. Ego üstelik asansör üstelik yakalanmıştım. Değme makule tabii afete giderek hazırlıklı koyulmak dirimlik öneme sahip” dedi.

Bölgesel Dozaj 2022 Masabaşı ve Yer Tatbikatı, İzmir’deki AFAD Terbiye ve Tatbikat Alanında İzmir Valisi Güç Gerçek Köşger’in birlikte katılımıyla başladı. AFAD’ın İzmir ekiplerinin birlikte, Manisa, Görgülü, Denizli, Çeltek, Muğla ve Balıkesir AFAD el müdürlüklerine tutkun, 611’i sahada görev alan toplamda bin 200 personelin katıldığı manevra öncesinde açıklamalarda mevcut İzmir Valisi Müşkül Doğruca Köşger, tatbikatın hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkürname ederek, “Herkese kazasız belasız ve afetsiz eyyam diliyorum. Afat bilindiği için nerede, hangi ant, ne büyüklükte ve bittabi meydana geleceği yeniden tanınmayan ve hesap pusulası edilemeyen davranışlar. Bu nedenle, insanın çoğu devir afetlere tedariksiz yakalandığı ve birey ve dünyalık kaybına de hastalık olduğu malumumuz” dedi.

Afetlerin, herhangi bir devir tedarikli olunan zamanda meydana gelmediğini rapor eden Ilbay Köşger, “30 Ilk Teşrin depreminde AFAD müdürü yıpranmamış atanmıştı ve evini taşımaya gitmişti. Hareket olduğu dönüş AFAD müdürü yoktu, işinin başında değildi. Inanma müdürümüz dahi işler olmuştu. Ben üstelik asansörde yakalanmıştım. Elazığ, Manisa ve Van depremleriyle son namına ilimizde gerçekleşen 30 Ekim 2020 depremi ve akabinde gerçekleşen tsunami, hareket gerçeğini bir kez daha bizlere hatırlattı. Kıyamet ve müstacel durumlarda devletimizin cemi imkanları zarar gören vatandaşlar için seferber edilerek, cemi engelleme ve ıslah çalıştırmaları yürütülmektedir. Zaman icra edilecek bu tatbikatta, İzmir Kıran Müdahale Planında alınan eğitimlerin tatbikatla pekiştirilmesi ve giderek görev almaya amade arkaç getirilmesi, hizmet gruplarının birbirleriyle koordineli şekilde himmet yapması amaçlanmıştır” diyerek konuştu.

Senaryo gereği 5.9’luk deprem

Tatbikatta; senaryo gereği İzmir’dahi gerçekleşen 5.9 büyüklüğündeki depremin peşi sıra harekete güzeşte ekipler, enkazda kontrol ve kurtarma, selde arama ve istirdat, suda taharri ve istirdat faaliyetleri, düzenlilik ve asayişin sağlanması, sağlık müdahaleleri, yangına engelleme, enkazın kaldırılması ve buna yönelik beceri desteğin sağlanması, akarsu patlaması, canlılık ve doğal gaz kaçağına engelleme, haberleşmenin sağlanması, cenazelerin antipatik gelgel depolarına nakledilmesi, küçükbaş hayvanların sevki, hasarlı yapıların hasar tespitinin yapılması, uymazlık görmüş ekincilik alanlarının tespiti, ve afetzedelere psikososyal destek verilmesi kabilinden çalışmaları gerçekleştirdi.

Tatbikatta; Iye Kalabalık Komutanlığına sınırlanmış 3. Kara Havacılık Meze Komutanlığı, tatbikat alanlarında helikopterle dolay hasar sezinleme uçuşu gerçekleştirdi. Kenar Düzenlilik Ege Deniz Nahiye Komutanlığı ekipleri bile helikopterle İnciraltı Site Ormanı ve Engelliler Zevk Parkında kâin tatbikat alanında dertli alınması desteği verdi.

184 aracın katıldığı tatbikat çerçevesinde TCDD İzmir Limanı Tatbikat Alanı, Balçova Engelliler Tabiat Parkı ve Bornova Çamkule Mahallesi bile kalkışmak amacıyla, toplamda 4 ayrımlı lokasyonda değişik kontrol istirdat çalışmaları yapıldı. – İZMİR