Türkiye Uzay Ajansı Başkanı: Uzay Adamı ismi üzere mevrut önerileri kabul edemeyiz

Türkiye Gök Ajansı yoluyla hazırlanan ‘Milli Feza Ajansı Hedefleri ’ Lansman Toplantısı, geçtiğimiz günlerde gerçekleşmişti. Toplantıda, 2018 yılında kurulan ve Türkiye ’nin gök alanındaki öğün haritasını alıştırmak için çalışmalarını sürdüren Türkiye Uzay Ajansı’nın 10 yıllık hedefleri de açıklandı. Açıklayan hedefler ortada ayrımsız Türk vatandaşımızı uzaya alaşağı etmek de var. Toplantı sırasında açıklamalarda bulunan Cumhur Reisi Recep Tayyip Erdoğan, uzaya gidecek Türk vatandaşına astronot ve kozmonottan farklı namına eskimemiş bire bir âdemoğlu bulunmasını önerdi.
Türkiye Feza Ajansı (TUA) Başkanı Başkumandan Hüseyin Saika, astronot ve uzay adamı namına önerilen “Cacabey” ve “Alpaslan” isimlerini değerlendirdi. Saika, “Türk Dil Kurumu Başkanımız ziyaretimize gelmişti. Başbuğ beyle şunda mutabık kaldık; özel isim kullanılması doğru değil. Eğer bunu uzay adamı yerine kullanacaksak; astronot hemen Türk olmayacak.Ya de ‘Rus Cacabeyler’ dediğimiz zaman olmayacaktır. Bu defa insanlar tekrar astronot ismini kullanmaya bitmeme edecek. Astronot tıpkısı temel isimdir, tıpkısı kök anatomi adına bire bir öneri bulunması doğrudur. Özel isimler bence yerinde değil.” değerlendirmesinde bulundu. Şu anne büyüklüğünde yapılan ölümlü önerileri beyninde kendilerine mail buldukları bir benibeşer olmadığını tamlayan Sebep, “Özbek tıpkısı kardeşim aradı, ‘Bizde tıpkısı benibeşer var aramaya lüzum yok. Biz ‘fezagir’ deriz’ dedi söz misali. Fezagir valör olarak haddinden fazla akla yatkın, gürültülü namına bize haddinden fazla uyar mı tartışılabilir. Ama seçme hâlükârda halkın beğenisine sunacağımız amacıyla, benzeri soruşturma çalışması dahi yapılabilir. en üst kararı bile Sayın Cumhurbaşkanımız verecektir. Onu göreceğiz. Amma benim gönlümde bu yahut buna eş lügat var. İçinde uzay geçebilir. Gök da geçebilir.” şeklinde konuştu. Uzaya gidecek geçmiş Türk ’ün eş ya dahi ayvaz olmasının kendileri amacıyla tıpkı önemi olmadığını tabir fail TUA Başkanı, “Muhteşem olan kriterleri sağlaması.Bu haddinden fazla ayrı tıpkısı meram, Ay hedefiyle ilgisi namevcut. Bir Türk vatandaşının uzaya çıkması ve feza istasyonunda ilmî tecrübe yapması. Tıpkısı turistik gezi üzere düşünmüyoruz. Amma fiziki özellikler çok ağırdır, fiziki şartlar ağırdır. Fiziksel özelliklerin ona makul olması lazım. Dünyada tercih edilenler, pilotaj eğitimi almış, çalışkan tayyareci olan, olmayan yahut havacılık eğitimi almış insanlardan yeğleme ediliyor.” ifadelerini kullandı.
Türkiye Uzay Ajansı ’nın bütçesi üzerine üstelik konuşan Yıldırım, “38 milyon ihtişam bütçesinden verilen aynı paydır; ama bire bir çok kurumdan aldığımız ulama paylarımız var. Yemeden Içmeden bunlara baktığınız zaman Feza Ajansı’nın bütçesi 50 milyon doların üzerine çıkıyor. Bu çok büyük dünyalık değil makul, bana sorsanız ben milyar dolar isterim; amma ülkemizin şartları de mahsus. Tığ bunları akla yatkın kıymetlendirmek zorundayız. Kamer hedefi kabilinden, uzay adamı yırtılmak hedefi gibi BKZS kabilinden şişman projelerde bunların hepsinde projelerin zat bütçeleri olacak.Bunu çok ferah ferah biz gerekli kurumlara ilettiğimiz ant bütçeyi ayrıca alacağız ve kullanacağız.” ifadelerini kullandı..