5 gözyaşı zorunlu eğitim kapsamına alınacak

Milli Yetişek Bakanı Mahmut Özer, 2022 Yılı Cumhurbaşkanlığı Almanak Programı’nda vadi alan 5 yaşın mecburi yetişek kapsamına alınması hedefine ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı. Göreve gelmesiyle birlikte temel eğitimde imkan farklılıklarını kısıntı, mesleksel eğitimi ihya, ve öğretmenlerin mesleksel ve kişisel gelişimlerini tutma girmek üzere üç alana odaklanacaklarının altını çizdiğini dile getiren Özer, ana eğitimi güçlendirme üzerine yeryüzü çokça ilgi edecekleri konunun birlikte okul öncesi eğitime erişimi açık artırma hedefi olduğuna dikkati çekti. Okul öncesi eğitimi kayran ve alamayan öğrenciler beyninde ilkokula başlamalarıyla alay malay esas bazen farkların oluştuğuna işaret fail Özer, bu farkların telafi edilmemesi halinde ilerleyen kademelerde üstelik sorunların artarak devam ettiğini ve okullar arası sükse farklarının ortaya çıkmasının tıpkısı nedeninin birlikte bundan kaynaklandığını anlattı. Meslek öncesi eğitimde oylumlu gelişmeler yaşandığına, meslek öncesi eğitime erişimin özellikle 5 yaşta yükseldiğine dikkati çeken Özer, “5 yaşta okullaşma oranı yüzdelik 78. Fakat 3 gözyaşı grubunda yüzde 14; 4 gözyaşı grubunda ise yüzdelik 35’ler seviyesinde.” bilgisini verdi. Mahmut Özer, Türkiye genelinde 2 bin 800 dolayında müstakil anaokulunun bulunduğunu belirterek, “Cumhurbaşkanlığımız Almanak Programı’nda bile kayran aldığı şekliyle Anne Eğitimde 10000 Meslek Projesi kapsamında 3 bin kullanılmamış anaokulu yapılacak, bire bir proje ile 40 bin yıpranmamış temel sınıfı açılacak. Böylecene mevcut müstakil anaokullarındaki 406 bin dolayında olan öğrenci kapasitemizi 3 bin kullanılmamış anaokulu ile alay malay yüzdelik 118’lik artışla 886 bine, anne sınıflarında yetişek düzlük 813 bin dolayındaki mektepli sayımızı ise 800 bin talebelik yeni yetenek ile 1 milyon 613 bine çıkarmış olacağız.” diye niteleyerek konuştu. Kül bu çalışmalarla Cumhurbaşkanlığı Almanak Programı’nda 5 yaşın zorunlu eğitim kapsamına alınması hedefinin hayata geçirilmesi amacında gerekli zir yapıyı sağlamayı hedeflediklerini kaydeden Özer, şöyle bitmeme etti: “Bu kapsamda 2023 yılında ise hedefimiz, 4 ve 5 yaşta meslek öncesi eğitime erişimi yüzde 100’e çıkarmak.Şu anda mutlak anaokulu ve asıl sınıflarında yaklaşık 1 milyon 220 bin öğrenci yetişek alıyor. Yıpranmamış oluşturulacak kapasite ile bunu 2,5 milyona çıkaracağız. Böylelikle meslek öncesi yetişek kapasitesinde yüzde 100’lük aynı artışı sağlamış olacağız.”
Yıpranmamış planlamada okul öncesi eğitimde sunma çok yatırım yapılacak ilin İstanbul olduğuna değinen Özer, İstanbul’daki şu anda 157 hür anaokulunun yanı sıra 750 yıpranmamış anaokulu yapılacağını ve böylecene bu ildeki bağımsız milletvekili anaokulu sayısının 157’den 907’ye çıkarılacağını söyledi. Reisicumhur Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde gerçekleştirecekleri İstanbul’daki çalışmanın önce etabında 100 kullanılmamış anaokulunun yapım sürecinin başladığını hatırlatan Özer, arazileri belirlenin projeyi en gücük sürede tamamlamayı hedeflediklerini belirtti. Icra Vekili Özer, meslek öncesi eğitim bilimi hizmetini, öğrencilerin vuzuh adına çokça daha yalınç ulaşabilecekleri, gerektiğinde ise butik şeklinde meslek açarak vereceklerini belirterek, “Zımnında eğitimde vesile eşitliği için fiziki altyapıyı Türkiye’nin seçkin bölgesine tıpkısı standartlarda kurmayı hedefliyoruz.Çankaya’daki okul nasılsa Silopi’de da benzer şekilde laboratuvar ve spor tesisi kabilinden tıpkısı fiziki koşulları sağlamayı hedefliyoruz.” diye konuştu. Resmi Gazete’üstelik yayımlanan “2022 Yılı Cumhurbaşkanlığı Almanak Programı”nın “terbiye” başlığı altında, punt eşitliği temelinde kamu kademelerde eğitime erişimin sağlanmasına ilgili hedefler düz aldı. Punt eşitliği temelinde bilcümle kademelerde eğitime erişimin sağlanması amacıyla Milli Terbiye Bakanlığı, Ocak ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Mesai ve Içtimai Güvenlik Bakanlığı, Kasaba ve Şehircilik Bakanlığı iş birliğinde çalışmalar gerçekleştirilecek.
Bu kapsamda, er çocukluk eğitiminde 5 yaş mecburi eğitim bilimi kapsamına alınacak, esnek zamanlı ve alternatif er çocukluk terbiye modelleri oluşturulacak; bu amaçla ihtiyaç duyulan ilave derslikler yapılacak. Yıpranmamış sınıf yapımı planlamasında, sınıf mensur edilmesi planlanan yerdeki sair terbiye binalarının verimli kullanımı dikkate alınacak, işsiz vaziyetteki eğitim bilimi binalarının kullanımına öncelik verilecek.Dezavantajlı 3 bin ailenin çocuklarına, 52 farklı eğitimi içeren materyaliyle günce yetişek takviminin olduğu Benim Baziçe Sandığım seti dağıtılacak ve setin uygulaması okul öncesi öğretmeninin eğlenceli izlem yorum ziyaretleriyle izleme edilecek. Yabancı uyruklu çocukların bati olduğu yerlerdeki 176 okul öncesi terbiye kurumu ve umum terbiye odasına donatım, kırtasiye ve gereç desteği sağlanacak, bu kurumlardaki öğretmenlere ve velilere yönelik eğitimler düzenlenecek. Programda antrparantez çocukların ruhsal ve bedenî gelişimlerini gözeten yetişek ortamlarının oluşturulması amacıyla eskimemiş hedeflere da yer verildi. Bu doğrultuda, eğitim bilimi yapıları, teknolojiye ve çevreye ağır ezgi, sakıncasız, konuşu, beğenilen, erişilebilir, standartları ve kalitesi yüksek ayrımsız mimaride tasarlanacak. Ekol binaları için 40 avan projesinin uygulama projeleri hazırlanacak. Tarihi ekol binalarının korunmasına müteveccih icraat yürütülecek. Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının eğitim ortamlarının geliştirilmesi amacıyla 7 ayrımlı terbiye yapısı amacıyla proje çalışması ile afet riski haiz 1500 eğitim bilimi binasını güçlendirme çalışması yapılacak.