2023’ün ihracat hedefi 2022’de gerçekleştirilecek

Türkiye ekonomisi bu yılın üçüncü çeyreğinde yüzdelik 7,4 büyüdü. GSYH’deki büyümeye ihracatın katkısı 5 fakül (yüzde 68), net ihracatın katkısı ise 6,8 benek (yüzde 92,3) oldu. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle üstelik bu verilerin ışığında, “Sâdır o kim bu tempoyla devam ettiğimiz takdirde 2023 yılının 242 milyar dolar olan Ölçülü Vadeli Program’daki (OVP) ihracat hedefini 2022 yılında gerçekleştireceğiz.” ifadesini kullandı. Türkiye ’nin pandeminin kip şartlarında istihsal ve ihracatı aksatmayarak emniyetli yetiştirici kendisine öne çıktığını nâkil Gülle, şunları kaydetti: “Pandemi sürecinde mehabetli fırsatlar yakaladık ve bunları haddinden fazla ongun değerlendirdik. Kısıtlamaların uzatıldığı veya artırıldığı aylarda ihracatımızdaki artım, ülkemizin bundan sonra tedarikte güvenli ayrımsız liman olduğunun göstergesi. Çünkü tedbir zincirlerinde yaşanan sıkıntılar neticesinde dış alımcı ülkeler, tedarikte bir tane kaynağa bağımlılığın olumsuzluklarını sınama etti ve kullanılmamış arayışa girdi. Bu da dış satım rakamlarımıza yansıdı. beherglas sektörümüzde ihraç mallarımıza rica artarken, Türkiye markası elan dahi güçlendi. Ilk Teşrin ayında ihracatımız, geçtiğimiz yılın ayrımsız ayına bakarak yüzde 20,2’lik artışla 20,8 bilyon dolar oldu. Bu rakamla beraber tarihimizin arz erdemli maaş ihracat rekoruna imza atarak ihracatta bakir ayrımsız lige çıktığımızı tescilledik. Ülkemiz; yılın ilk çeyreğinde yüzdelik 7, ikinci çeyrekte yüzde 21,7, üçüncü çeyrekte yüzdelik 7,4 büyüdü.
GSYH ’deki büyümeye ihracatın katkısı 5 nokta (yüzde 68), kemiksiz ihracatın katkısı ise 6,8 fakül (yüzde 92,3) oldu. Bu rakamlar, ‘aut ticaret ilavesi veren Türkiye ’ hedefimize sakıncasız adımlarla ilerlediğimizi, ihracatla büyüyerek ihracatla güçlendiğimizi gösteriyor.” İsmail Gülle, serencam 12 ayda 215,7 bilyon dolar ihracat gerçekleştirerek yıllık ihracat hedefi olan 211 milyar doları aşmayı başardıklarını bildirdi. Gülle, şu değerlendirmelerde bulundu: “20 sektörümüz rekor kırdı. Akıbet 12 ayın 10’unda dış satım rekoru kırarken ülkemizin acun ihracatından aldığı nasip de Cumhuriyet tarihinde ilk kez yüzdelik 1’in üzerine çıktı. OVP hedefini şimdiden yakaladık. Beklentilerimizin ötesinde tıpkısı tabloyla karşı karşıyayız. İhracat ailesi, bu performansını sürdürdüğü takdirde haddinden fazla henüz erdemli hedeflere da bodur sürede ulaşacaktır. Hasıl o kim bu tempoyla bitmeme ettiğimiz takdirde 2023 yılının 242 bilyon dolar olan OVP’deki dış satım hedefini 2022 yılında gerçekleştireceğiz.
Bunun balaban ölçeğini ve yolunu inşallah bu yıl alacağız. Çıktı Türkiye’nin ihracat kapasitesi hacmi aylık 20 bilyon dolar ve üzeridir. İnşallah 20267da, 5 sene kabilinden kısa bire bir sürede 300 milyar dolara ulaşacağız. Hayalimiz ve hedefimizi Türkiye ’yi aut ticaret fazlası veren tıpkı mevki haline getirmektir. İhracatımızın yıllık tonajı 172 milyona ulaştı. 300 milyar dolar ihracat hedefimize ulaştığımız noktada tonaj hacminin birlikte 250 milyon tona çıkmasını bekliyoruz. Firmalarımızın havale defterleri, çetin aynı irade olduğunu gösteriyor.”