2 Bin yıllık Tarihi Roma Hamamı’nın suyu çekildi

Dünyada hoppadak iki örneği olan, biri İngiltere’nin Nasip şehrinde gayr de Yozgat’ın Sarıkaya ilçesinde mevcut Roma döneminden kalma ‘Kral Kızı’ adıyla aşina Basilica Therma Roma Hamamı, dünyanın yeryüzü sakat termal otama merkezi adına ilmî çevrelerce kabul ediliyor. Yozgat Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Sarıkaya Belediyesince, 2014 yılında yapılan kazılar sonrası bölüm yüzüne çıkartılan Roma Hamamı, enteresan mimarisi, tarihi ve iki bin yıldır sâdır 50 merhale sıcaklıktaki suyu ile ilgi çekiyor. Ancak Roma Hamamında 2 bin yıldır on paralık kesilmeden çıkan termal suyun, bu sene ilk defa kaybolması ve antik havuzların tahminî 4 aydır, gereksiz kalması kaza halkını endişelendirmeye başladı. Sonuç yıllarda mevsimin kurak geçmesi ve Yozgat’ta yaşanan yer bilimsel nedenler dolayısıyla kaybolduğu durum edilen termal suyun akıbeti ilçede merak konusu oldu. İlçe halkı da eskiden şifa aranan Roma Hamamının tıpkı dakika ilk turizme kazandırılmasını istiyor. Roma Hamamında mevcut havuzların sularının çekildiğini belirten ilçe halkından Zekeriya Kaplan, “1993 yılında Sarıkaya’ya geldim. O ahit küçüktüm 11 yaşındaydım. Buranın civar tarafı kapalıydı, çevresinde binalar vardı ve hoppadak tarihi yapının kemerleri açıktı. Cari suda topluluk abdest alırdı, esnaf ısıdam su ihtiyacını karşılardı. Buranın tarihi 2000 sene öncesine dayanıyor, çokça bozuk bura. Ama akarsuyu vardı, burası normal üstelik akıyordu. Sıcaktı, halk vuramazdınız suya. Havuzlar bu sene kesildi. Ahiren ayrımsız hareket oldu depremden sonra suyun kaybolduğu söyleniyor hangi kadar akıllıcasına ne büyüklüğünde hatalı orasını bilemiyoruz. Yağışlarda yok belki dahi yağışlarla beslendiği üzere ondan de benzer. Bu şekle eskimemiş geldi” dedi.
Tarihi yapının turizme kazandırılmasını istediklerini üstelik anlatan Kaplan, “Bizim beklentimiz turizme açılsın. Dünyada bu yapının eşi ayrımsız iki tane. Biri bizim memleketimizde gayr de İngiltere’dahi. İngiltere’dekiler bu hamamdan çok iyice yararlanmışlar ama tığ yararlanamıyoruz. Burada koçbaşı var bura sağlık merkezi. Biz birlikte buranın turizme kazandırılmasını istiyoruz. Memleketimiz kalkınsın, esnafın durumu arasında. Ecnebi birileri gelmeyince yurt kalkınmıyor. Buranın turizme kazandırılmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.
Roma Hamamının sularının şifalı olduğunu belirten Azamet Ünal ise, “Ego buraya iflah için girerdim. Romatizmaya, eş hastalıklarına uygun. Bu vadi dünyada iki parça. Devletimiz cemaat çıkarsa bura nadir bire bir iyilik. Turizme elverişli bire bir düz. İç Anadolu’nun bildirme domuzuna yeri burası. Çocukluğumdan beri ben buradayım, buraya dünyanın her yerinden insanlar felah amacıyla gelirdi. Iflah bulur giderdi” ifadelerinde bulundu